Editor choice

4 Kebaikan Hibah Takaful Yang Netizen Perlu Tahu

Netizen Perlu Ambil Tahu Tentang Kebaikan Hibah Takaful

 

Adakah anda takut dengan proses yang membosankan yang terlibat dalam mewarisi faedah atau harta yang ditinggalkan untuk anda? Terima kasih kepada resolusi Majlis Penasihat Syariah (MPS) Bank Negara pada 5 November 2014 yang membenarkan hibah dalam takaful. Kini anda akan berada dalam kedudukan untuk menerima terus manfaat kematian yang ditinggalkan untuk anda tanpa melibatkan pengurusan harta pusaka.

Namun, ramai yang memerlukan bantuan untuk memahami maksud hibah dalam takaful, walaupun sudah tujuh tahun diluluskan sejak MPS mewujudkan resolusi ini Jadi, apakah takaful Hibah? Adakah ia mempunyai apa-apa faedah?

Oh No Wow GIF by The Great British Bake Off

Untuk lebih memahami maksud istilah ini, kami memecahkannya. Pertama, Hibah ialah perbuatan sukarela memberi barang kepada orang lain tanpa menerima apa-apa sebagai pertukaran semasa hidup. Oleh itu, apabila kematian pencarum takaful sebagai penama anda layak mendapat manfaat pelan takaful pencarum.

Apakah kepentingan hibah dalam takaful kepada anda? Adakah hibah takaful mempunyai sebarang faedah? Untuk memberikan jawapan kepada soalan yang membingungkan ini, kita akan membincangkan 4 faedah hibah takaful. Teruskan membaca!

 

Pengganti Pendapatan

Apabila pencari nafkah meninggal dunia, terdapat kesan yang ketara kepada ahli keluarga. Setiap kematian berbeza dan cara anda boleh kuat untuk menghadapinya juga berbeza bagi setiap individu. Namun begitu, satu perkara yang pasti, kerugian datang bersama kesedihan adalah kehilangan nafkah bulanan dan juga segala sumber rezeki keluarga arwah.

Sad Family Time GIF by Lifetime

Ia menjadi sukar bagi balu, anak-anak, dan ibu bapa kerana sumber yang menampung semua perbelanjaan sudah tidak ada lagi. Jika anda merupakan seorang suri rumah, anda tidak mempunyai pilihan lain selain mencari cara alternatif untuk menyara keluarga anda.

Selain itu, kanak-kanak juga perlu menyesuaikan diri dengan cepat di negeri baru untuk terus hidup.

Ini kerana ianya tidak lagi seperti waktu sumber mereka masih hidup.

Anda akan berasa lebih lega berada di bawah Hibah takaful kerana ia memastikan penerima anda dapat menikmati keselesaan hidup apabila anda tiada lagi.

 

Berikut adalah contoh yang jelas tentang bagaimana ianya mungkin:

Jadual menunjukkan perbezaan apabila menyimpan jumlah bulanan yang sama selama 10 tahun. Dengan pelan takaful Hiba yang disediakan oleh Pengendali Takaful Malaysia, anda boleh menggandakan jumlah yang tinggal untuk benefisiari anda.

Kehilangan orang yang tersayang tidak boleh dijual beli dengan wang. Walau bagaimanapun, jika pasangan anda mempunyai hibah takaful, waris anda akan ditinggalkan dengan bantuan kewangan untuk meneruskan kehidupan tanpa banyak kerisauan.

Berikut ialah formula untuk membantu anda mengetahui jumlah yang anda sepatutnya bayar:

Bujang

Jumlah hibah= (Pendapatan bulanan X 12) sebanyak 3 tahun

Sudah Berkahwin

Jumlah hibah = (Pendapatan bulanan) X 12) sebanyak 10

 

Penyelesaian Hutang

Menurut Islam, walaupun selepas kematian, penyelesaian hutang adalah satu kemestian. Menurut Rasulullah SAW, “Semua orang yang mati syahid diampunkan dosanya kecuali hutang.” Para alim ulama dan Ustaz menasihatkan perkara yang sama.

debt GIF

Mereka kata begitu paling utama bagi waris adalah melangsaikan hutang yang ditinggalkan oleh si mati sejurus selepas mengebumikan jenazahnya.

Waris hendaklah menjelaskan hutang si mati terlebih dahulu sebelum mengurus dan membahagikan hartanya sesama mereka. Sesungguhnya seperti yang diceritakan oleh Bhukari dan Tirmizi dalam Hadis, “jiwa orang mukmin tergantung kerana hutang yang belum dibayar.”

Untuk jumlah kecil seperti RM100-RM200, benefisiari anda boleh mengimbanginya dengan cepat. Tetapi bagaimana dengan jumlah wang yang besar seperti pinjaman perniagaan dan pembiayaan peribadi dengan nilai wang yang besar?

Hibah takaful akan menyelamatkan waris anda daripada beban menjelaskan hutang anda selepas anda pergi. Dengan rancangan itu, mereka boleh menggunakan wang yang anda tinggalkan untuk mengimbangi hutang mereka dan meneruskan kehidupan mereka seperti biasa.

Credit Card Corona GIF by INTO ACTION

Oleh itu, mereka akan bebas daripada hutang arwah.

 

Penerima Mutlak dan Proses Tanpa Kerumitan

Bertentangan dengan wasiat dan pembahagian harta pusaka, Hibah adalah satu-satunya “hadiah” yang tidak boleh dipertikaikan oleh seseorang kepada penerima manfaat anda. Sebagai penerima hibah, anda adalah pemilik tunggal tanpa mengira jenis hadiah, yang boleh sama ada harta atau tunai cair selepas pencarum meninggal dunia.

Hibah mengelakkan banyak pertikaian yang dialami dalam kalangan ahli keluarga kerana pemilihan penama takaful adalah dijalankan secara sukarela oleh penyumbang semasa masih hidup dan dalam keadaan fikiran yang betul.

Mood Chilling GIF by USA Network

Selain itu, tuntutan takaful hibah adalah lancar, cepat dan tanpa caj tambahan menyelamatkan anda daripada kerumitan menuntut hak anda apabila orang yang anda sayangi tiada. Selain itu, dengan hibah, anda tidak memerlukannya perkhidmatan peguam atau mana-mana pihak ketiga untuk menguruskan proses untuk anda.

Hibah berfungsi sebagai hadiah. Oleh itu, anda akan menerima 100% nilai tanpa sebarang potongan. Beberapa Takaful Pengendali menawarkan faedah tambahan kepada waris, seperti faedah ihsan sebanyak RM2,000 ke atas kematian penyumbang.

Tambahan pula, pengelompokan hibah takaful sebagai aset cair menjadikan prosesnya pantas dan lebih mudah diakses, justeru mengambil masa kurang daripada sebulan. Hasilnya, waris anda boleh menguruskan kehidupan harian mereka semasa mereka membuat strategi untuk mendapatkan sumber pendapatan yang lain.

 

Tabung Pendidikan untuk Kanak-kanak

Tidak ada yang lebih berharga di dunia ini daripada anak-anak anda. Oleh itu, sebagai ibu bapa, anda mesti memastikan anda mendidik mereka demi masa depan mereka. Kami mahu melihat mereka menghadiri sekolah terbaik dan melanjutkan pelajaran di institusi/universiti peringkat tinggi.

Namun begitu, peningkatan kos sara hidup mungkin menimbulkan cabaran untuk menawarkan anak-anak anda pendidikan terbaik. Tidak untuk menyebut perbelanjaan yang ditanggung apabila mereka sampai ke institusi yang lebih tinggi.

Playing Happy Children GIF by MOODMAN

Untuk mencapai impian anak-anak anda, hibah takaful akan sentiasa membantu anda. Apa yang anda perlukan adalah untuk merancang penjimatan anda dengan cara yang terbaik. Sumbangan takaful dan hibah awal kepada waris anda akan berkurangan dengan ketara sumbangan bulanan anda sambil menjamin masa depan mereka.

Secara keseluruhannya, hibah takaful memainkan peranan penting dalam menjamin masa depan selepas kehilangan pencari nafkah. Oleh itu, jika anda masih perlu memilih penama takaful anda, anda perlu melakukannya dengan segera.

Memastikanpenama adalah penerima dan bukannya pelaksana yang tidak berhutang jumlah manfaat kepada hadiah. Penyelidikan pelbagai pelan takaful untuk memilih yang sesuai dengan anda. Hibah, waris anda, dengan melanggan pelan takaful hari ini.

 

Konklusinya

Hibah takaful mempunyai banyak kebaikan daripada keburukan dan lebih-lebih lagi kepada keluarga arwah yang masih hidup.

Dengan adanya “hibah”, keluarga si mati akan menerima hadiah atau pampasan mengikut kepada jumlah yang dibuat oleh si mati semasa melanggan insurans takaful tersebut.

Anda tak perlu lagi membuat pembahagian harta melalui faraid yang memakan masa dan tenaga. Proses hibah adalah lebih mudah dan tak perlu peguam dan tiada caj tambahan. Keluarga si mati dapat menerima pampasan dengan penuh.

Jika anda berminat untuk melanggan hibah takaful, boleh klik link ini.  

 

 

We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply

      Saya Takaful
      Logo